Vogelkenner waarschuwde KNVB

Vogeldeskundige Prof. Willy Waal heeft al in een vroegtijdig stadium de KNVB gewaarschuwd dat het gevaarlijk was Hans van Breukelen aan te nemen. Waal is hoogleraar Ethologie aan het Darwin Instituut te Beneden-Leeuwen. Ethologie houdt zich bezig met het gedrag van dieren. Prof. Waal richt zich in het bijzonder, maar niet uitsluitend, op vogels.

Willy Waal heeft de afgelopen 7 jaar onderzoek gedaan naar parallellen tussen menselijk gedrag en dat van vogels. Daarbij kwam hij tot een opzienbarende conclusie. Vogelgeluiden en menselijke stemmen worden beide gekenmerkt door specifieke en unieke boventonen. “Je kunt daar als het ware een akoestische vingerafdruk mee samenstellen. Mensen blijken het gedrag te vertonen van de vogelsoort waar die ‘vingerafdruk’ mee overeenkomt” legt Waal uit. “Kraaien stelen, zwanen lijken rustig en statig maar kunnen uit hun slof schieten als je te dicht in de buurt komt, postduiven raken zelden de weg kwijt en papegaaien praten doorlopend anderen na. Om er maar een paar te noemen.”
Prof. Waal heeft samen met de Subfaculteit Fonologie & Informatica van het Darwin Instituut een analyseprogramma ontwikkeld, waarmee een staalkaart van het gehele vogelrijk is opgebouwd. “We hebben alle Europese en 95% van de Noord-Amerikaanse vogels in de database. Voor Azië, Afrika, en Zuid-Amerika zitten we ongeveer op de helft.” Het analyseprogramma voor de menselijk stem is “nog enigszins in de ontwikkelingsfase, maar bij sommige stemmen werkt het al fantastisch” vertelt Waal opgetogen.

Uit de analyse van de stem van Van Breukelen blijkt dat deze een typisch koekoeksjong is. “Met wat spoortjes paradijsvogel. Die laatste is van nature nogal ijdel. Maar dat er dus ineens allemaal mensen uit het KNVB-nest vallen is niet verbazingwekkend. Precies waar ik voor gewaarschuwd heb: dat is wat koekoeksjongen doen, anderen eruit wippen.” Waal denkt dat ook het vertrek van Guus Hiddink al aan Van Breukelen te wijten was. “De komst van zo iemand werpt zijn schaduw vooruit. Ik kan het nog niet hard maken, maar acht het zeer aannemelijk.” De vraag is zelfs of Louis van Gaal zonder de komst van Van Breukelen na het succesvolle WK bij de KNVB niet zou zijn gebleven. Waal: “Maar dat zullen we nooit zeker weten.”
Prof. Waal verwacht dat Van Breukelen binnen de kortste keren behalve technisch directeur algemeen directeur, lid én voorzitter van de RvC, terreinknecht, bondscoach, verzorger, hoofd ledenadministratie, fysiotherapeut, materiaalman, koffiejuffrouw, en nog veel meer zal zijn. Mental coach was hij al, maar blijft hij eveneens. Daarna zal hij met noorderzon vertrekken en de schaarse overblijvers, waaronder de selectie van het Nederlands Elftal, ontredderd achterlaten. “Zo doen koekoeken dat nu eenmaal.”
Of de vertrekkende KNVB’ers bij hun afscheid een koekoeksklok cadeau krijgen is nog niet bekend gemaakt.

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2016/All rights reserved