Partij voor de Dieren eist soortneutrale communicatie

De Partij voor de Dieren vindt de genderneutrale communicatie van de gemeente Amsterdam en de NS nog niet ver genoeg gaan. “Het is een mooi begin, maar niet meer dan dat.” Woordvoerster Merel de Zwaan eist met onmiddellijke ingang de invoering van ‘soortneutrale communicatie’ in alle uitingen van overheden en publieke communicatie. “Het is een kleine moeite om consequent ‘beste wezens’ te gebruiken.”
 
“De term ‘beste reizigers’ is voor meereizende huisdieren als katten, honden, vogels, konijnen, ratten en reptielen emotioneel heel belastend”, stelt De Zwaan. “In zijn of haar algemeenheid en/of het algemeen bedoelen we met ‘reiziger’ een reizend mens. Geen reizend dier. Heel naar voor ze. En laten we niet vergeten dat sommige mensen, ongeacht hun genderpositie, zich primair een zoogdier voelen, of lid van de familie der mensapen. Voor hen is het ook heel confronterend. Trouwens, het wordt tijd dat we voor dat afgrijselijke speciesistische woord ‘mensaap’ een ander begrip verzinnen.”

Ook uit andere hoeken klinkt, onverwacht, kritiek op de aanspreekvormen ‘beste reizigers’. Van de heer en mevrouw Van der Veen uit Opperdijk bijvoorbeeld. “Allereerst onze excuses dat wij een mijnheer en mevrouw zijn’, verontschuldigt mevrouw Van der Veen zich. “Wij begrijpen dat dit voor sommige mensen of wezens heel ongemakkelijk is. Maar dat zijn we nu eenmaal.”
De kern is dat mijnheer en mevrouw Van der Veen zich in het geheel niet herkennen in de term ‘beste reizigers’. Mijnheer Van der Veen: “Wij raken op stations altijd de weg kwijt. En we komen altijd te laat aan op een ander perron dan waar onze trein zojuist is vertrokken, zodat we die doorlopend missen. Dat betekent dat wij ons in het geheel niet herkennen in de term ‘beste reizigers’.  Wij vinden onszelf hele slechte reizigers, eigenlijk.”

De NS heeft nog niet gereageerd.

Geruchten dat het COC met de Partij voor de Dieren een klacht bij het internationaal sporttribunaal CAS voorbereid omdat er aan het EK Vrouwen alleen vrouwen mogen meedoen, en dan ook nog slechts menselijke vrouwen, zijn nog niet bevestigd.

 © Berichten uit de Boze Buitenwereld 2017/All rights reserved