Zelfrijdende auto’s staken wegens ‘karaktermoord’

Zelf rijdende auto die glimlacht
De IFSDC (International Federation of Self Driving Cars) heeft een staking van een week aangekondigd. “We zijn het zat dat onze morele capaciteiten onder vuur liggen. Wij zouden in complexe situaties geen ethisch verantwoorde keuzes kunnen maken. Pfff. Gelukkig heeft de mensheid daar zelf inderdaad geen problemen mee. Neem de vluchtelingencrisis, bankbonussen, het omkappen van halve continenten regenwoud. Dus… Karaktermoord is het.”

Het verwijt aan de zelfrijdende auto’s is dat ze er ethisch niet uitkomen als ze in een noodsituatie moeten kiezen tussen het doodrijden van bijvoorbeeld twee vrouwen of één kind. De IFSDC: “Wij rijden zo voorzichtig dat de kans dat zo’n geval zich voordoet nihil is. En dat probleem is voor mensen niet anders. Die maken juist nu al aan één stuk ongelukken. Wij whatsappen en facebooken niet achter het stuur.”

De heer De Jong uit Vinkeveen kan zich het dilemma wel voorstellen. “Net als de meeste Nederlanders kom ik bijna elke week wel een keer in zo’n situatie terecht. En wat doe je dan? Ja, dat hangt ervan af. Je hebt nauwelijks tijd om na te denken. Vorige week moest ik kiezen tussen een oud vrouwtje en een moeder met een kinderwagen. Net ruzie met mijn schoonmoeder gehad, dus dan weet u het wel. Maar voor hetzelfde geld heeft het kind van de buren net een dag lang in de tuin zitten jengelen. Dan kan de beslissing zo maar andersom uitvallen. Zoals de week daarvoor. Maar ik vind het mentaal zwaar hoor, dat wel, al die begrafenissen waar je steeds heen moet.”

Critici stellen dat de staking een wassen neus is, omdat zelfrijdende auto’s in Nederland nog helemaal niet zijn toegestaan. “Dat klopt. We maken er een uitgestelde staking van”, zegt  de IFSDC. “De eerste week dat we we zijn toegestaan rijden we niet. Dan weet u dat vast.”

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2017/All rights reserved