Asscher eist vertrek alle Tweede Kamerleden

Lodewijk Asscher (PvdA) heeft vandaag in het tv-programma Buitenhof het aftreden van alle leden van de fracties in de Tweede Kamer geëist. “Al deze mensen zitten vrijwillig op die positie. Dat feit lijkt mij ernstig genoeg om daarvan de consequenties te accepteren. Het is hard maar onontkoombaar.” Of Asscher sprak als demissionair vicepremier, minister, PvdA-leider of als voorleesvader is niet bekend gemaakt.

Van onze politieke verslaggever Wilbert Appelmans van Peeren

In hetzelfde interview stelde Asscher dat iedereen die aan de onderhandelingstafel zit van het nieuwe kabinet moet emigreren. “Het Nederlanderschap afnemen gaat mij te ver. Maar het blijft heulen met de vijand en dat kan niet zonder gevolgen blijven.” Denemarken zou hebben aangegeven dat vrijwel alle onderhandelaars welkom zijn in Kopenhagen. “Rutte kan naar IJsland en Buma kan in Zwitserland terecht.” Over Alexander Pechtold wordt nog met verschillende regeringen onderhandeld. Carola Schouten kan naar “een dorp in Zeeland, vermoedelijk in Zeeuws-Vlaanderen. Dat is technisch gezien geen buitenland, maar je moet ook weer niet te moeilijk doen.”

Halbe Zijlstra heeft scherpe kritiek geuit op Asscher’s uitlatingen. “Dat doe ik principieel altijd, maakt niet uit waarover het gaat. Maar het is natuurlijk wel eens fijn als de uitspraken in kwestie daarvoor ook echt aanleiding geven.” Zijlstra geeft aan onder geen beding naar Kopenhagen te gaan. “Over Zwitserland valt te spreken, ik ski graag. Maar Lodewijk had toch wel de moeite kunnen nemen een bestemming met lekker weer en stranden te regelen? Alleen Carola krijgt een bestemming die daar een beetje in de buurt komt. Oncollegiaal, infaam en onder de maat. Zelfs voor Robin Linschoten is het beter geregeld.”

Asscher vindt dat hij zelf wel kan aanblijven. “Het is een kwestie van integriteit”, zegt hij, “als je er zoals ik zit uit zuivere motieven is er natuurlijk geen reden om te vertrekken.” Geruchten dat hij burgemeester van Amsterdam wil worden, dus dat hij tóch vertrekt, sprak Asscher tegen. “In Amsterdam willen ze alleen burgemeesters die heel populair en geliefd zijn en weten wat ze doen. Dus ik kom helaas niet in aanmerking.”

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2017/All rights reserved