Amsterdam verjaagt toeristen met hoogbouw

Dempen die grachten
Artist impression: hoogbouw in Grachtengordel

De gemeente Amsterdam zet de komende jaren in op hoogbouw. Zes wolkenkrabbers van 143 meter en nog eens 22 gebouwen tussen de 30 en 80 meter. Lees hier het artikel in de Volkskrant. Berichten uit de Boze Buitenwereld ging op onderzoek uit. En wat wij al vreesden klopt: dit is nog maar het topje van de hoofdstedelijke ijsberg.

Officieel kiest Amsterdam voor hoogbouw om de jaarlijkse instroom van 11.000 nieuwe inwoners te huisvesten. Bovendien zou uit wetenschappelijk onderzoek blijken dat steden waar mensen dicht op elkaar wonen economisch zeer succesvol zijn.
Wij vroegen hoogleraar Stedelijke planning  Herman van Buiten naar zijn oordeel over dit onderzoek en deze theorie. Van Buiten barst onmiddellijk in homerisch gelach uit. “Een klassiek gevalletje omkering van oorzaak en gevolg”, legt hij, nog nasnikkend, uit. “Succesvolle steden trekken veel mensen. Dan worden huizen duur en dus klein en wonen er veel mensen dicht bij elkaar. De favela’s Rio en Soweto zijn heel dicht bevolkt. Maar ik denk niet dat die wijken erg bijdragen aan het economisch succes van Rio en Johannesburg.”

Ingewijden zeggen dat onder de oppervlakte twee andere overwegingen een cruciale rol spelen, maar dat het gemeentebestuur die onder de pet probeert te houden. Het  betreft het wegjagen van toeristen. En jaloezie op het succes van Rotterdam. Imitatio Artis Magistra. Amsterdam wordt overspoeld door toeristen en het al jaren geleden ingezette spreidingsbeleid “werkt op zijn best mondjesmaat” zeggen deskundigen, terwijl de groei doorgaat. Het College hoopt toeristen met de hoogbouw weg te jagen.
Uit geheime notulen waar wij de hand op legden:
“We beginnen met het Zeeburgereiland. Maar we groeien door naar de binnenstad. Zo’n leeg Museumplein: zonde! Volplempen met flats. De grachten, laat Utrecht ze maar heropenen, wij dempen ze. Zo’n Westerkerk, dat is toch niet meer van deze tijd. Klein, afzichtelijk laag religieus dingetje. Hoogbouw, penthouses hebben we nodig. En veel mensen die dicht op elkaar wonen. Want dat leidt tot economische groei.”

In Amsterdam spreken ze over ‘Vancouver aan het IJ’. Rotterdammers met gevoel voor humor zijn onmiddellijk een Twitter-, Instagram- en Facebook-account en een website begonnen met de naam ‘010 aan het IJ’. Een Amsterdamse delegatie onder leiding van directeur Ruimte en Duurzaamheid Ester Agricola schijnt op onderzoek te zijn geweest in Chicago, Vancouver en Toronto.
“Hilarisch”, zegt een woordvoerder van ‘010 aan het IJ’. “We snappen best dat je een snoepreisje wilt maken. Maar ze hadden ook gewoon hier kunnen komen kijken.” Over de naam van mevrouw Agricola wil de woordvoerder eigenlijk geen grappen maken. “Dat is flauw. Maar jezelf als je De Boer heet Agricola noemen, terwijl je stad altijd over boeren praat en alles buiten de stadsgrenzen ‘de provincie’ noemt, is stiekem best grappig.”
Op de website van ‘010 aan het IJ’ staat de volgende missie: ‘Laat de vijand zelf het werk doen.’ De woordvoerder licht toe: “Wij dromen er natuurlijk al decennia van om Amsterdam te veroveren. Nu doen we het net als de Romeinen. We laten ze onze cultuur overnemen. Worden we vanzelf de baas. Onze Universiteit is niet voor niets genoemd naar de grootste Nederlandse denker ooit: Erasmus.”

Het motto van Berichten uit de Boze Buitenwereld  ‘De waarheid is vreemder dan de fantasie. En omgekeerd’ is zelden toepasselijker geweest, waarde lezer. Misschien wel nooit.

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2016/All rights reserved