Comité Kerstbomen Nee eist einde ‘dennenmoord’

Stop de Kerstbomenmoord

Na de hardnekkige Zwarte Pieten-kwestie is nu ook maatschappelijke onrust ontstaan rondom het andere grote decemberfeest, Kerstmis. Het Comité Kerstbomen Nee vindt het “een grove schande dat jaarlijks miljoenen naaldbomen worden opgeofferd aan een barbaars ritueel.” Gezonde bomen doodmaken, terwijl de wereld en ons milieu ze zo hard nodig hebben is een schande. Dat is globaal de strekking van de boodschap van het Comité.

“Dat er steeds meer bomen met kluiten worden neergezet doet aan ons standpunt niets af”, zegt Comité-voorzitter Jacques Lumber. “Meestal gaan die buiten toch dood. Bovendien is het een enorme aantasting van de privacy van zo’n boompje. Zo sta je rustig onbespied met je vriendjes in het bos, zo word je door iedereen aangestaard, door de kat gekrabd en de hond besnuffeld.”

Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zijn er nog niet uit wie van hen het Comité Kerstbomen Nee gaat steunen en bestrijden. De tegenstanders van Zwarte Piet vermoeden dat de kerstballen, de piek en de lichtjes symbolisch verwijzen naar het koloniale verleden. “Zoiets als de Gouden Koets”. De voorstanders stellen dat de Kerstboom niet inheems is en vrezen dat ‘deze allochtone boom’ een ouder ritueel heeft verdrongen. “Iets met eiken, denken we.”
Wetenschappers van het Historisch Dendrologisch Instituut van Wageningen University hebben de zaak in onderzoek. “We hopen niet dat de uitkomsten betekenen dat we het met elkaar eens moeten zijn” zeggen de voorstander en tegenstanders van Zwarte Piet. “Maar wat moet, moet!” Waarmee de voorstanders en tegenstanders van Zwarte Piet het voor eerst in lange tijd met elkaar eens zijn.

Het FBK (Forum voor Kleur Bekennen) heeft zich aangesloten bij de actie van het Comité. “Groen is een laffe, onbestemde kleur”, aldus Forumleider Ferry Bidet. “Net nu we in Nederland zover zijn dat we alles beoordelen in termen van zwart versus wit, komt er zoiets gekleurds langs. Dat kan niet de bedoeling zijn. En dat rood van die Kerstman is natuurlijk ook een aanfluiting en aantasting van de goede zeden.”

De NVTPVHKG (Nederlandse Vereniging ter Propaganda van het KerstGebeuren) is verrassend genoeg blij met de activiteiten van het Comité. “Er is al jaren gedonder rond Sinterklaas. Zonder eigen controverse voel je je als Feest met een grote F toch niet helemaal serieus genomen. Maar Kerst is vooral een feest van vrede. Dus nu die rel er gelukkig eindelijk is, mag hij van ons ook weer gauw over zijn.”

Maurice de Hond verwacht dat het Comité Kerstbomen Nee tijdens de Tweede Kamerverkiezingen minimaal zeven zetels haalt. “Het is weliswaar nog geen politieke partij, maar gelooft u mij maar, iedereen die tegenwoordig in de publiciteit komt, is dat binnen de kortste keren. Dus dat komt nog wel.”
Jacques Lumber ontkent plannen in die richting te hebben, al geeft hij toe dat na een Partij voor de Dieren een Partij voor Bomen, Bloemen en Planten zonder twijfel een electoraal gat in de markt is. “Maar eerst een einde maken aan deze zinloze massamoord, deze boomgenocide.”

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2016/All rights reserved