Tweede kamer krijgt 250 zetels

tweede_kamer-wordt-groter2Fractievoorzitters van de grootste partijen in de Tweede Kamer hebben verrassend besloten om het aantal zetels in het parlement te verhogen. De Tweede Kamer krijgt na de komende verkiezingen 250 zetels. De Eerste Kamer wordt op termijn uitgebreid naar 175 zetels. Insiders spreken van een ‘noodzakelijke ingreep om de geloofwaardigheid van de politiek te redden’.  Kenners vermoeden dat dit nog maar het begin  is.

Hoewel door sommige parlementariërs al jaren gepleit wordt voor verkleining van de Tweede Kamer en zelfs de afschaffing van de Eerste Kamer, wordt nu een tegengestelde richting ingeslagen. Aanleiding is het feit dat politici door ‘het volk’ en ‘de kiezer’ als onbetrouwbaar zouden worden beschouwd. “Het verwijt is dat politici nooit doen wat ze beloven. Alleen als alle nieuwe rechtse populistische partijen woord willen houden, hebben we al minstens 60 zetels extra nodig. Rutte én Wilders worden allebei de grootste en Asscher gaat de PvdA redden. Over partijen als het CDA en GroenLinks die de oppositiebonus willen oogsten en de 20 tot 30 zetels voor de Monasch’ Nieuwe Wegen hebben we het dan nog niet eens gehad. Het is zelfs de vraag of 250 wel genoeg is” zegt een fractievoorzitter die anoniem wil blijven.

Politiek commentator Tjebbe van der Does verwacht in de toekomst nog tenminste een verdubbeling naar 500 zetels: “Alle nieuwe partijen krijgen straks weer hun eigen afsplitsingen die ook allemaal weer 15, 20, 30 zetels beloven te halen.” Hij stelt voor op termijn nog veel verder te gaan.
“Ik weet dat het gewaagd is, maar waarom verdubbelen we niet bij elke verkiezing het aantal zetels in de Tweede Kamer? Als we gemiddeld eens in de drie jaar verkiezingen hebben, zijn er dan in 2040 64.000 kamerzetels. Het lijkt mij dé manier om de parlementaire democratie en het referendum te combineren.”

Terry Bidet van het FBK (Forum voor Kleur Bekennen) bekent met een dilemma te zitten. “Ik roep de hele tijd dat het in de politiek en de democratie heel anders moet. Dit is duidelijk heel anders, dus dan kan ik er moeilijk tegen zijn. En hoewel het mijn FBK kansen biedt, vind ik dat goedkope populisten als Jan Roos en Jan Dijkgraaf zo wel heel gemakkelijk aan hun zeteltjes komen. Overigens ben ik van mening mensen die Jan heten sowieso niets in de politiek te zoeken hebben.”

Tot slot Van der Does over zijn idee.  “Natuurlijk moeten we nog wat details invullen en bijslijpen. Maar het basisidee deugt. Wat als we te zijner tijd niet genoeg mensen kunnen vinden om al die zetels te vullen? Dan moeten mensen ophouden te zeuren over die kloof. Als je niet bereid bent je rol te spelen in de oplossing ben je zelf het probleem.”

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2016/All rights reserved