Wat wil de Kiezer? Hier -eindelijk- een duidelijk antwoord

Alle media willen weten wat de Kiezer wil. “Dus waarom bellen ze niet gewoon even? Ik sta in het telefoonboek”, zegt Willem de Kiezer (52). “Kranten, TV-programma’s, websites: jullie zijn de eerste die contact opnemen. Honderden ingezonden brieven heb ik verstuurd. Misschien wel duizend reacties op internet gezet. Geen enkele respons. En maar klagen dat je niet weet wat de Kiezer wil. Nogal logisch. “

Willem de Kiezer benadrukt geen boze witte man te zijn. “Vrouw, twee kinderen en anderhalf keer modaal. Niet wit, wel wat bleekjes. Mijn oma was half Frans, half Indonesisch. Ik ben niet boos, hoogstens een beetje teleurgesteld. In de kwaliteit van het Nederlandse voetbal. En nog wat dingen, maar dat is privé. En ik zou het leuk vinden als niet iedereen zich afvraagt wat ik vind, maar het gewoon vraagt. Ik bijt niet, hoor.”
De Boze Buitenwereld is de beroerdste niet, dus vooruit, mijnheer de Kiezer, wat wilt u? “Simpel. Gebeld worden. Maar dat hebben jullie gedaan. En ik wil dat iedereen zijn werk doet. Ik las in de Volkskrant dat het voor campagnestrategen op dit moment heel ingewikkeld is, omdat het nog steeds niet écht duidelijk is waar de verkiezingen over gaan. Ja hallo, flikker op zeg, doe daar dan eens een voorstel voor, in plaats van te simmen. Daar zijn jullie voor. Zeg ik daarna wel wat ik ervan vind.”

En verder? “Verder wil ik dat de media en politici ophouden met dat gezeur over wat het volk wil, en die kloof en zo meer. Het volk wil duizenden dingen tegelijk. Daar hebben we nu net de politiek voor, om die chaos een beetje te ordenen. Doe nou gewoon je werk. En begin met duidelijk te formuleren wat die Nederlandse cultuur die we met zijn allen aan het bewaken zijn precies inhoudt. Ik zeg: als André Hazes en Frans Bauer daarbij horen, gauw inruilen, om maar wat te noemen. En zelfs met drie jaar HAVO, zoals ik, begrijp je dat die modieuze ‘kloof’ gewoon een modewoordje is voor polarisatie. Die versterken de media en de politici zelf. Dus als ze zich daar nu ineens zorgen over maken, ligt de oplossing voor de hand, lijkt me.”

De Kloof dat is voor Willem de Kiezer Café de Kloof in zijn geboortedorp Stemvelderveen. “Daar ga ik graag nog even heen als ik bij mijn ouders op bezoek ben. Zouden meer mensen moeten doen. Na drie, vier biertjes voel ik welke kloof dan ook altijd plaats maken voor een enorme verbroedering.”
Heeft de Kiezer verder nog wensen? “Ja. Ik heb de indruk dat mijn buurman Hendrik Onderbuik wél regelmatig benaderd wordt door pers en politici. Mijn advies: stop daarmee, die gozer is een beetje van het pad af. Spoort niet helemaal. En bel mijn zuster Wilhelmina en mijn overbuurman Mo nog even. Die hebben misschien ook nog wel wat zinnigs te melden.”

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2017/All rights reserved