Van Breukelen: kwalificatie voor de Benelux Cup is een zekerheidje

Hans van Breukelen is ervan overtuigd dat het Nederlands Elftal zich kwalificeert voor de Benelux Cup in 2019. Dit nieuwe toernooi, dat om de twee jaar tussen EK’s en WK’s moet plaatsvinden, is een ideetje van Van Breukelen zelf. “Onze jongens moeten meer internationale weerstand hebben om beter te worden. Zo’n toernooi helpt daarbij.” Er is in de Benelux Cup ruimte voor vier landenteams. Van Breukelen: “Belachelijk hoeveel teams er inmiddels aan een WK of EK mee mogen doen. En dat terwijl wij er niet eens bij zijn.”

De opzet is van de Benelux Cup is eenvoudig. Vier landenteams in één poule spelen een volledige competitie. De nummers een en twee staan in de finale. Naast België, Nederland en Luxemburg mag er een vierde land meedoen op invitatie. “Natuurlijk moet het wel een beetje van ons niveau zijn. We denken aan traditionele voetballanden als Andorra, San Marino en Gibraltar. Maar dat is allemaal een kwestie van nadere uitwerking.”

Van Breukelen maakt zich geen zorgen over de kwalificatie. “Het is een invitatietoernooi dat we zelf organiseren, dus dat gaat zeker lukken.” Ook het toernooi zelf ziet hij met vertrouwen tegemoet. “Een finaleplaats lijkt mij absoluut haalbaar. Dat is geen vanzelfsprekendheid, dat is niets in het moderne voetbal, maar een realistische ambitie is het zeker.” Van Breukelen denkt dat als de winnaar de volgende editie niet mee mag doen er zelfs een kans is dat Nederland de Benelux Cup in 2021 wint. “En eens in de vier jaar een prijs pakken, dat is toch goed voor het zelfvertrouwen.”

KNVB-voorzitter Michael van Praag vindt de Benelux Cup “een uitstekend idee”. Hij stelt wel één voorwaarde aan de deelname van Nederland. “De prijsuitreiking is voor mij. Voor je het weet staat er anders een of andere publiciteitsgeile bobo op het podium. Dan kan ik het maar beter meteen zelf doen.”
De vraag of Danny Blind bij de eerste Benelux Cup nog bondscoach is kan Van Breukelen niet beantwoorden. “Het is te vroeg om daar iets zinnigs over te zeggen. In voetbal kan het hard gaan. Een ervaren coach met een goede reputatie als Danny kan zo maar een prachtig aanbod krijgen en weg zijn. Topteams als Harkemase Boys, Excelsior Maassluis en IJsselmeervogels hebben natuurlijk bij interlands scouts op de tribune en zitten op het vinkentouw.” (UPDATE, 26-3-2017 Na het plaatsen van dit bericht is Blind afgetreden als bondscoach. Naar welke van de drie genoemde clubs hij gaar is nog niet bekend, red.)

Over de auteur:
Onze Voetbalman is de voetbalspecialist van de Berichten uit de Boze Buitenwereld.
‘Onze’ is zijn voornaam. Zijn vader hield zo van voetbal dat hij zijn enige zoon het Franse woord voor ‘elf’ als voornaam meegaf. Zijn achternaam is een kwestie van ongelooflijke mazzel.

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2017/All rights reserved