1 April Genootschap bezorgd en teleurgesteld

Het bestuur van het 1 April Genootschap maakt zich ernstige zorgen over het voortbestaan van de oer-Hollandse traditie. Het bestuur van het Genootschap bestaat uit Gerlach van der Grol, Seraphinus van Streek en Gradus van de Gein. “We zijn alle drie én voorzitter én secretaris én penningmeester, dat leek ons wel een leuk grapje” vertelt Van der Streek die benadrukt dat hun achternamen volstrekt toeval zijn. “De waarheid is vaak vreemder dan de fantasie.”

Het Genootschap is zwaar teleurgesteld door de 1 april-grappen in 2017. “Het is al jaren niet veel meer, maar dit jaar hebben we een dieptepunt bereikt” zegt Van der Grol. “Grappen zijn niet meer van fake news te onderscheiden, dodelijk”, aldus Van Streek. Van Gein vult aan: “Net als andere feestdagen is 1 april volstrekt geannexeerd door de commercie. Niks ‘je veter zit los’, of een briefje ‘ik ben gek’ op iemands rug. Het Jeugdjournaal had dit jaar geen grap omdat er al teveel zijn. Dat zegt toch genoeg? Allemaal professioneel gemaakt filmpjes die niet als geintje bedoeld zijn, maar onderdeel van de marketingstrategie. Vreselijk.”

Het ergst heeft het driemanschap zich geërgerd aan wat zij ‘buitenlandse inmenging’ noemen. Van Streek: “Google die onze Armin van Buuren misbruikt voor zo’n misplaatst filmpje over Google Wind. De regen stoppen, terwijl  er elders in de wereld door droogte overal mensen doodgaan. Weinig kies. Maar het ergste is dat die Amerikanen aan de haal gaan met óns erfgoed. Windmolens en 1 april, Nederlandser krijg je het niet. Het is om te huilen.”
Maar 1 april is toch ook al jaren in andere landen een traditie? Denk aan April Fool’s Day in de VS. Van de Gein: “Een drogargument. Allemaal slap aftreksel en een niet zo geslaagde imitatie van een Nederlandse traditie. Net als de Kerstman. Waar denkt u dat die naam Santa Claus vandaan komt. Zo’n vliegende slee met rendieren, dat is toch volstrekt ongeloofwaardig. Dat gelooft geen hond. En met 1 april dreigt het nu dezelfde kant op te gaan.”

Is er nog wel toekomst voor de 1 April-grap? Het bestuur van het 1 April Genootschap is bezorgd. “Het lijkt er toch een beetje op dat 1 April alle andere feestdagen achterna gaat: Pasen, Pinksteren, Kerst. En we stikten al van de feestdagen die sowieso voor en door het bedrijfsleven verzonnen zijn: Vaderdag, Moederdag, Valentijnsdag” is Van der Grol’s sombere bespiegeling. Van Streek: “Ik heb er een hard hoofd in.” “Misschien kunnen we onszelf maar het best opheffen” peinst Van Gein.
“En helaas is dat geen grap” eindigt het drietal in koor.

Dit artikel is onderdeel van een serie. De Dichter des Moederlands doet in opdracht van het Meertens Instituut onderzoek naar bedreigde Nederlandse tradities. De artikelen worden gebundeld in een boek met de titel “Zo doen wij dat. Maar nu niet meer.” dat in het najaar verschijnt.

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2017/All rights reserved