Bioloog vergelijkt paargedrag eenden met wereldleiders

Bioloog Donald den Kanaar (48) heeft ruim 15 jaar wereldwijd onderzoek gedaan naar het voortplantingsgedrag van verschillende eendensoorten. Hij komt tot opmerkelijke conclusies en durft zelfs voorspellingen te doen over het succes dat wereldleiders als Trump en Poetin als eend zouden hebben. “Eenden lijken meer op mensen dan wij ons realiseren. En omgekeerd” is de stelling van Den Kanaar.

Donald den Kanaar heeft zich in zijn onderwerp vastgebeten. “Goede biologie is een kwestie van lange adem” stelt hij. “Een beetje op slangen duiken en achter haaien aanzwemmen doet het leuk op TV. Daar kun je misschien Eva Jinek tijdelijk mee verleiden, maar wetenschappelijk gezien levert het weinig op en als je niet uitkijkt wordt je gebeten. Niet dat ik iets lelijks wil zeggen over welke van mijn collega’s ook, hoor, wegens gebrek aan erkenning” stelt hij nuchter vast. “Zo zit ik niet in elkaar.”

Het onderzoek van Den Kanaar heeft tot baanbrekende ontdekkingen over het paargedrag van eenden geleid. “Iedereen spreekt altijd over een complex proces met baltsen, afstoten en aantrekken en nog veel meer. Onze analyses tonen aan dat het in de basis veel simpeler is. Drie of vier mannetjes zitten achter een vrouwtje aan. Dat vrouwtje vlucht en blijft vluchten. Op een gegeven moment zakt ze van vermoeidheid in elkaar. Het mannetje dat dan het dichtst bij is en nog energie over heeft is de winnaar. Het is eigenlijk een soort koude oorlog tussen de sexen. De natuur zit soms simpeler in elkaar dan je verwacht.”

Binnenkort verschijnt ‘De eend en de wereld; over paargedrag en celebrities’. In dat boek, waarvan er door boekhandels al 150.000 zijn besteld, gaat Den Kanaar dieper in op de parallellen die hij ziet tussen gedrag van beroemde mensen en het paargedrag van eenden. “Popsterren, topsporters, wereldleiders, noem maar op. Ik behandel onder andere Mao, Che Guevarra, Cruijff, George Michael, Prince, Lance Armstrong en Erdogan.”
Op verzoek van Berichten uit de Boze Buitenwereld wil hij wel vast een tipje van de sluier oplichten.
“Laat ik aansluiten bij het thema ‘Koude Oorlog’. Donald Trump zou zich als eend nooit voortplanten. Die gaat als een dolle macho achter zo’n vrouwtje aanvliegen en rennen ‘to grab her by the cloaca’. Op het moment suprême totaal uitgeput. Dat wordt niks.” Voor Vladimir Poetin ligt dat heel anders. “Die man is ook een macho, maar vooral een strateeg. Die wacht het juiste moment af en zou als eend een hele vijver boordevol met nakomelingen hebben.”

Berichten uit de  Boze Buitenwereld: “Dus Trump zou als hij eend was niet zoals nu het Witte Huis kunnen volstoppen met nakomelingen?” Den Kanaar: “Als Trump een eend was, is het niet waarschijnlijk dat hij als president in Witte Huis zou zitten. Anderzijds: met Trump en Amerika weet je dat soort dingen nooit helemaal zeker.”

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2017/All rights reserved