Stoofpotjesoverschot bedreigt Nederlandse horeca

Branchevereniging KHN (Koninklijk Horeca Nederland) slaat groot alarm. Een overschot aan stoofpotjes vormt een acute bedreiging voor een groot aantal restaurants en horecazaken. Vooral pizzeria’s en snackbars lopen grote risico’s, maar ook fastfoodketens gaan de gevolgen ondervinden, waarschuwt woordvoerster Babette van Look-Koedooder. Zij spreekt over een “stoofpotinvasie” en over “onverantwoorde prijsdumping”. KHN roept het demissionaire kabinet op maatregelen te nemen: “Zonder een wettelijke minimumprijs voor stoofpotjes volgt er een ongekende slachting in onze sector.”
 
De desastreuze situatie is een gevolg van “twee kleine rampen” in de agrarische sector. Allereerst is er het uienoverschot van maar liefst 100 miljoen kilo. Daarnaast is er een opkoopregeling voor koeien, om het mestoverschot te beperken. Het Ministerie van EZ koopt alles bij elkaar voor € 50 miljoen 40.000 koeien. De helft daarvan wordt waarschijnlijk geslacht. Het gevolg ligt voor de hand: uien kosten niets meer en de prijs van rundvlees daalt. Van Look: “Gratis uien en goedkoop rundvlees; dan kun je bedenken wat er gebeurt. Wat maak je daarvan? Stoofpotjes! Die vervolgens ver onder de marktprijs worden aangeboden. Concurrentievervalsing.”

Luigi del Cipolla van Italiaans restaurant Il Piccolo Napoli te Delfzijl zag zijn omzet al met een kwart dalen. “Niks mis met onze pizza’s. Maar houtovens stoken kost geld en brandhout is niet in de uitverkoop. Mille grazie, Ministro! Wij kunnen hiertegen niet concurreren. En allemaal vanwege een beetje teveel fosfaatlozingen. Daar deden wij in Napels niet moeilijk over. Che terribile disastro.”
“De prijzen van onze hamburgers verlagen kan niet”, meldt een anonieme bron bij een bekende hamburgerketen. “Zelfs al gaan klanten nu massaal naar de stoofpot-concurrentie. De klant pikt het niet als de prijzen dan laten weer omhoog gaan. En minder melkkoeien betekent dat de belangrijkste ingrediënt van onze milkshakes duurder wordt. Dus we worden dubbel gepakt. Gelukkig hebben we de McKroket en de McNuggets nog.”

KHN eist een schadevergoeding van het Ministerie van Economische Zaken. “Dat heeft in 2015 het melkquotum afgeschaft. Daar is de ellende mee begonnen.” Bart Bakker van het Ministerie van EZ werpt die beschuldiging verre van zich. “Wij konden onmogelijk voorzien dat het afschaffen zou leiden tot 120.000 extra melkkoeien. En iedereen wil toch zo graag marktwerking en deregulering? Doen we dat een keer, is het weer niet goed.”
KHN heeft een kort geding en een bodemprocedure aangekondigd. Bart Bakker: “Wat een onzin. We doen gewoon ons werk, ons valt niets te verwijten. Maar dat zullen de rechters ook wel inzien.”

Intussen zijn op de AEX in Amsterdam de koersen van de aandelen winterpeen en selderij al verviervoudigd. Ook de termijnmarkt voor gietijzeren pannen is aangetrokken. “Zie je wel”, zegt Bakker, “met deze maatregel stimuleren wij de economie. En daar zijn we voor.”

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2017/All rights reserved