KNVB start een tweede Eredivisie

De competitieleiding van de KNVB heeft aangekondigd dat er met ingang van het seizoen 2018/2019 een tweede Eredivisie bijkomt. Alle clubs zullen zowel deelnemen aan de eerste als aan de tweede Eredivisie. “Hoe we het precies gaan inrichten weten we nog niet”, meldt de KNVB, “maar met één Eredivisie valt er gewoon niet genoeg te winnen.”

De KNVB maakt zich er al jaren zorgen over: Nederlandse clubs pakken te weinig prijzen. “En in feite komt dat vooral doordat er te weinig prijzen zijn”, stelt de KNVB in een persbericht. De voetbalbond constateert dat Feyenoord na de eerste landstitel in 18 jaar de smaak te pakken heeft. Als het nieuwe stadion klaar is wil de Rotterdamse  “tenminste eens in de drie jaar kampioen worden. Op termijn wellicht zelfs eens in de twee jaar.” Ook Ajax wil tenminste om het jaar kampioen worden, maar liever vaker. Beleidsstukken van PSV spreken van “toch wel twee a drie keer in de vier jaar”.

“Als dan ook clubs als AZ, Twente en Utrecht af en toe nog eens voor een verrassing willen zorgen, kom je titels te kort”, concludeert een woordvoerder, “dat is simpelweg een kwestie van optellen en aftrekken. Dat clubs hun ambities bijstellen naar een realistisch niveau lijkt ons uitgesloten. Dus hebben we per jaar naar schatting uiteindelijk tussen de twee en de drie landstitels nodig om aan de vraag te voldoen. Dit is nog maar het begin.”  Overigens kondigt de KNVB ook een tweede bekertoernooi aan. En voortaan gaat de strijd om de Supercup niet tussen de kampioen en de bekerwinnaar, maar tussen de nummer twee van de competitie en de verliezend finalist. “Zo kunnen twee extra clubs een prijs pakken”, zegt de bond. “Dat helpt, maar die tweede eredivisie blijft desondanks onontkoombaar.”

Insiders zijn enthousiast. “Nederland is een opleidingsland geworden”, stelt een voormalige bondscoach met een licht Koreaans accent. “In twee eredivisies kun je twee keer zoveel spelers opleiden. Dat betekent twee keer zoveel transfergeld. En natuurlijk niet te vergeten een verdubbeling van de televisiegelden. Op deze manier kunnen we in de toekomst weer een beetje serieus mee gaan doen. Geniaal plan. Ik wou dat ik het zelf verzonnen had.” Dat het zou leiden tot overbelasting wuift hij weg. “Onzin, die jonge jongens kunnen veel maar aan dan ze denken. Watjes. In Korea praten ze nooit over overbelasting. Als je maar wilt.”

Hans van Breukelen, technisch directeur van de voetbalbond, weigert commentaar. “Ik ben al  te veel aan het woord in de media. Ik wil er niks over zeggen. En bovendien is het een goed idee, dat geheel en al uit mijn koker komt.”

Over de auteur:
Onze Voetbalman is de voetbalspecialist van de Berichten uit de Boze Buitenwereld.
‘Onze’ is zijn voornaam. Zijn vader hield zo van voetbal dat hij zijn enige zoon het Franse woord voor ‘elf’ als voornaam meegaf. Zijn achternaam is een kwestie van ongelooflijke mazzel.

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2017/All rights reserved