Paraplu’s leggen massaal het werk neer

Nederlandse paraplu’s gaan staken. “Donder en bliksem, nog aan toe” verklaart een vakbondsleider. “Onze CAO dateert van 1964. Dat is nog voor het Kabinet Den Uyl. De wereldbevolking is verdubbeld, het klimaat is veranderd, maar wij moeten gewoon blijven doormodderen. Het is tijd voor verandering!” Vroeger was het eenvoudig. ‘s Winters sneeuwde het, in het voorjaar en het najaar regende het de helft van de tijd en in de zomer was het droog en zonnig. Maar zo simpel is het al lang niet meer. “Die toegenomen complexiteit willen we vertaald zien in onze arbeidsvoorwaarden” zegt een vastbesloten regenscherm.

Een nieuwe CAO afsluiten is nog niet zo eenvoudig. “De vorige hebben we afgesloten met het KNMI. Maar de markt is geprivatiseerd en versnipperd. Tegenwoordig heb je ook Meteo Consult, Weerplaza, Weeronline.nl, Buienradar. En we kunnen toch moeilijk serieus gaan onderhandelen met Piet Paulusma?” Onder welk ministerie het weer en regen vallen is niet duidelijk. “Verkeer en Waterstaat bestaat niet meer. Het zal wel onder EZ vallen, want daar vallen ook rare dingen als natuur en landbouw onder. Maar daar heeft men het te druk met dichtdraaien van de gaskraan. Dus blijft het voor ons dweilen met de kraan open.”

Daarom hebben de paraplu’s gekozen voor keiharde actie: een massale staking. “Dat zelfs leraren het werk neerleggen was een eye opener. Waarom wij dan niet? En we zetten door, tenzij onze eisen worden ingewilligd. We willen gevarengeld: de buien zijn heviger en de windstoten ook. We willen een 13e maand waarin we niet hoeven te werken omdat het gegarandeerd droog is. We willen duidelijkheid over werktijden, planning en roosters én een onregelmatigheidstoeslag. Om te beginnen.”

Dat de staking een loos dreigement is omdat de komende weken de zon schijnt en het droog blijft ontkennen de paraplu’s. Grimmig: “We gaan net zo lang door tot het wél stortregent. Met de regenjassen en de regenpakken hebben we een gentlemen’s agreement. Die gaan de staking niet breken. Dus alle mensen kunnen hun borst nat maken. Nou ja, dat hoeft eigenlijk niet: dat wordt ‘ie op dat moment vanzelf.”

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2017/All rights reserved