Zorgen over terugkeer wolharige mammoet


Nederland is absoluut niet klaar voor een eventuele terugkeer van de wolharige mammoet. Dat stelt natuurdeskundige Wopke van Buyten. “Er zijn geen protocollen, er zijn geen verantwoordelijkheden aangewezen en faunabeheersplannen houden er totaal geen rekening mee. We zijn er simpelweg niet op voorbereid”, waarschuwt een bezorgde van Buyten. “Je kunt je kop wel in het zand steken, maar de terugkeer van de mammoet heeft veel meer impact dan een incidentele verdwaalde wolf.”
 
Dat de wolharige mammoet, anders dan de wolf, op onze gehele planeet is uitgestorven doet van Buyten af als niet ter zake doende. “Het is een kwestie van tijd”, stelt hij. “Er zijn ingevroren mammoeten opgegraven op de toendra. Je kunt er vergif op innemen dat de een of andere Russische, Chinese of Koreaanse DNA-Einstein daarmee aan de slag gaat.  Paar olifanten, beetje genetisch manipulatie, IVF met behandelde eicellen en voor je het weer drentelen er weer opgewekt kuddes mammoeten rond. En alfabetisch is na de wolf de wolharige mammoet de logische opvolger.”

Biologisch Econoom Berto N. Perdukt denkt het niet zo’n vaart zal lopen. “Maar ik vind desondanks dat we onmiddellijk alles in het werk moeten stellen om ons voor te bereiden. Commissies, Stuurgroepen, operationele draaiboeken,  een vergunningen- en ontheffingenregime,  interventieregels voor probleemmammoeten, internationale verdragen, duidelijkheid over bevoegdheden en mandaten.” Perdukt pleit voor een Nationale Wolharige Mammoet Autoriteit. Bij dieren van deze omvang kun je dat niet aan provincies overlaten, vindt hij. ”Het ergste dat mis kan gaan is dat de mammoet uiteindelijk niet komt. En dan is het in elk geval goed voor de werkgelegenheid. Mensen die zich hiermee bezig willen houden kun je bovendien het best van de straat houden.” Als uitsmijter stelt Perdukt nog: “Als we hier goed mee omgaan kan het een enorm concurrentievoordeel worden voor onze textielindustrie.“

Wopke van Buyten vindt ook dat er snel afdoende regelgeving moet komen. “We hebben in 1968 nog de Mammoetwet in de Staatscourant gepubliceerd. Weliswaar ging die over ons onderwijsstelsel, maar dan kan het toch niet ingewikkeld zijn opnieuw een Mammoetwet door het parlement te loodsen.”

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2017/All rights reserved