Hugo de Jonge schaft per ongeluk marktwerking in de zorg af

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport én vicepremier Hugo de Jonge heeft dit weekend op een onbewaakt moment per ongeluk de marktwerking in de zorg afgeschaft. “Ja, stom”, reageert een woordvoerder. “Het was niet bedoeling, maar wie A zegt moet ook B zeggen. De mensen in het land hebben behoefte aan duidelijkheid en een betrouwbare overheid.”

De Jonge stuurde zaterdag een brief aan de Tweede Kamer over de kosten in de zorg. De minister wil de vergoeding voor ‘niet-gecontracteerde zorg’ omlaag brengen, omdat niet-gecontracteerde zorg duurder zou zijn dan die van zorgverleners die wel een contract met verzekeraars hebben.
In de toelichting op zijn voornemen schreef de minister o.a. “We zitten in de zorg om te dienen, niet om te verdienen”. Deskundigen zijn het erover eens dat deze uitspraak maar één ding kan betekenen: afschaffen van marktwerking. “Als het niet gaan om verdienen, dan weg met de verzekeraars, ziekenhuizen die eigendom zijn van bedrijven, privéklinieken en ga zomaar door. En een grootscheepse nationalisatie is veel werk, dus levert banen op. Een bijkomend voordeel.”

“Het is een onconventionele gedachte, maar wel verfrissend”, aldus een Hoogleraar Financiering van de Gezondheidszorg, die niet bij naam genoemd wil worden.  Sommige deskundigen wijzen er nog op dat ook ministers in het kabinet zitten om te dienen, maar dat dit niet altijd blijkt uit hun gedrag.
De NVVAAIDZ (Nederlandse Vereniging voor Afgeknepen Arbeiders in de Zorg) is niet verbaasd over uitspraak van de minister. “Wij verdienen al jaren bijna niets, een habbekrats, dus die quote is voor ons heel herkenbaar. Maar sportief dat de minister het eindelijk toegeeft.”

© tekst: Berichten uit de Boze Buitenwereld 2018/All rights reserved
Foto: Rijksoverheid.nl, bewerking Boze Buitenwereld