Indiase deelstaat zet cobra’s en mamba’s in tegen slangenplaag

De Indiase deelstaat Kutrapalli is getroffen door een slangenplaag van ongekende omvang. De deelstaatregering onder leiding van premier Phradal Tusrp bestrijdt de plaag met een ongewone maatregel: het uitzetten van grote aantallen cobra’s en mamba’s. Deze komen van nature niet in het gebied voor.

In het landelijk gebied, maar ook in dorpen en steden in Kutrapalli krioelt het sinds december van de giftige kraits, koraalslangen, zeeslangen, gewone adders en groefkopadders. De beet van veel van deze slangen  is dodelijk. “Wij moeten maatregelen nemen om onze bevolking te beschermen”, aldus een woordvoerder van de deelstaatregering. Premier Phradal Tusrp zegt bij de strategie om cobra’s en mamba’s in te zetten geïnspireerd te zijn door de Verenigde Staten. “Het schijnt dat als er meer wapens zijn en je iedereen een geweer geeft de kans dat er mensen worden dood geschoten afneemt. Dat klinkt logisch. Wij denken dat als er meer slangen zijn de kans dat er mensen gebeten worden en overlijden sterk afneemt. En misschien eten de slangen elkaar wel op.”

Onafhankelijke media in de deelstaat melden dat de regering van Tusrp zwaar leunt op donaties van de NSBAI (Nationale Snake Breeders Asscociation of India). Deze ontkent echter alle banden met de NSBAI. “Het is onethisch ons in zaken als deze te beschuldigen van geheime zakelijke belangen. Dit is wat de Amerikanen ‘Fake News’ noemen, verzonnen door de slechte, slechte en boosaardige, leugenachtige pers.” Een woordvoerder van Tusrp ontkent niet dat de regering steekpenningen van de NSBAI ontvangt. “Maar dat is iets heel anders dan donaties.”

Biologen zijn verontwaardigd over de maatregel. “Cobra’s in India kan nog wel, al komen die van nature alleen in andere gebieden voor. Maar mamba’s zijn Afrikaanse slangen, die horen daar niet. Zo verstoor je op een schandelijke manier de kwetsbare ecologische balans”, aldus een woedende bioloog en reptielendeskundige Freek Vonk.

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2018/All rights reserved