Lijst met de irritantste jaarlijstjes op het nippertje gecancelled

De redactie van de Boze Buitenwereld komt op de valreep van 2017 met een teleurstellende mededeling. De lijst met de irritantste eindejaarslijstjes die traditiegetrouw op 31 december wordt gepubliceerd verschijnt dit jaar niet. Hoofdredacteur Adriaan Min: “Ons team heeft de afgelopen weken veel vergaderd en veel research gepleegd. Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat al die lijstjes van zichzelf zo irritant en overbodig zijn dat we er niet als louter bladvulling nog één aan willen toevoegen.” Het was geen gemakkelijke beslissing, aldus Min. “Maar we hebben hem unaniem genomen. Er heerst nu op de redactie vreemde mengeling van teleurstelling en opluchting.”
 
Onderzoeksjournalist Wilbert Appelmans van Peeren spreekt van een historisch moment. “We schrijven hiermee geschiedenis. Voor zover ik en mijn bronnen kunnen nagaan is dit de eerste lijst in de vaderlandse journalistiekgeschiedenis die in zo’n laat stadium niet wordt gepubliceerd.”

Filosofisch correspondent Broze Binnenwereld beschouwt het besluit als een nieuwe stap in ontwikkeling van de internationale journalistiek. “Wij vinden dat we door het niet publiceren van enige lijst een statement maken. We roeien hiermee tegen de  stroom in van de tsunami van volstrekt overbodige lijstjes. Wij binden de strijd aan met die nodeloze aandachttrekkers die dingen niet op hun intrinsieke waarde schatten, maar slechts op hun nummer willen zetten. Het is een hommage aan het vrije denken.”

“Ik had wel willen weten wat er op stond”, zegt Onze Voetbalman. Geruchten willen dat zijn bijdrage elk jaar beperkt is en hij het werk zo veel mogelijk aan anderen overlaat. “De  sport is vooral bij redactie­vergaderingen te zijn als er ook gevulde koeken en broodjes kroket zijn”, zegt hij daar zelf over.
De Dichter de Moederlands legt uit dat zaken op een rijtje zetten echt iets anders is dan zaken in een rijtje zetten. Hij verwoordt zijn gevoelens als volgt:
“Een lijstje maken is een eitje
Je zet wat zaken in een rijtje
De kunst is feiten te verbinden
Tot één geheel, de waarheid vinden”.

Adriaan Min, tot slot. “Al die lijstjes, het zijn gewoon opiniestukken. Terwijl het om feiten gaat, om de waarheid. Op deze manier gaan we ook de strijd aan met het ongebreidelde meningencircus. Wij hopen op een mooi, feitelijk 2018.”

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2017/All rights reserved