Kabinet Rutte III zoekt een premier

Het nieuwe kabinet gaat in samenwerking met de Publieke Omroep, RTL en SBS op zoek naar een plaatsvervangend premier: ‘So you wanna be a prime minister’. De RVD: “Minister-president Rutte is inmiddels zeven jaar in functie in opeenvolgende kabinetten. Dat gaat zelfs hem niet in zijn koude kleren zitten. Hij heeft bovendien een zware, intensieve formatie van zeven maanden achter de rug. Als dit kabinet op stoom is, over een aantal maanden, neemt hij een sabbatical van drie maanden. Dan hebben we een stand-in nodig.”

Van onze politieke verslaggever Wilbert Appelmans van Peeren

De RVD geeft toe dat de procedure wat ongebruikelijk is, “maar je moet met de tijd meegaan. Het is ook een interessante manier om jongeren weer bij politiek te betrekken.” In de politiek is verbaasd maar overwegend positief gereageerd. Politiek commentator Constant Kamerkijker: “De logische kandidaat is natuurlijk Klaas Dijkhof. Maar die is hard nodig om de VVD-fractie en de concurrentie in de Tweede Kamer onder de duim te houden. Halbe Zijlstra zit gelukkig in het buitenland en Hennis-Plasschaert is even geen haalbare kaart. Dan wordt de spoeling dun, zelfs binnen de VVD ”

Verschillende prominenten laten weten graag mee te zullen doen aan het programma. Onder andere Hans Wiegel (“Kan ik tóch nog een keer premier worden op mijn oude dag”), Lodewijk Asscher (“Een buitenkansje, want waarom zouden alleen VVD’ers in aanmerking komen”, Thierry Baudet (“Ik heb de statuur al en moet alleen nog gekozen worden”) en Koning Willem-Alexander (“Kan ik eens een paar maanden verantwoordelijk zijn voor mijn eigen gedrag; geinig”) meldden zich al.
Maar ook acteur Pierre Bokma (“Puike rol”), cabaretier Youp van ’t Hek (“Eindejaarsconference over mezelf, hilarisch!”) en presentator Matthijs van Nieuwkerk (“Ik moet toch al terug naar een premierssalaris”) toonden interesse.

Vrijwel alle politieke partijen reageren -weliswaar anoniem- enthousiast. “Even geen Rutte, een verademing”, is de strekking van veel reacties. Tot op heden is alleen D66 kritisch. “Rutte moet niet zeuren, maar gewoon zijn werk doen” zegt Alexander Pechtold. De RVD reageert verbaasd: “D66 vraagt altijd om bestuurlijke vernieuwing. Doen we eens iets anders, is het weer niet goed.”

De uitzendingen van ‘So you wanna be a prime minister’ zijn vanaf 18 november elke zaterdag live te zien om 20.30 uur op NPO1, RTL4 en SBS6. “We zijn gewend samen te werken bij rampen, dus dit is business as usual” laten de zendgemachtigden weten.

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2017/All rights reserved