Wesley Sneijder krijgt warm gevoel van zeldzame letters

Taalkenners vermoedden het al nadat Wesley Sneijder en zijn vrouw Yolanthe hun zoon Xess Xava noemden. Maar nader onderzoek na Sneijder’s transfer naar Qatar en zijn verbod aan Yolanthe om haar manager Xenia Kasper door iemand anders te vervangen bevestigt het onomstotelijk. “Wesley is helemaal niet naar die zandbak voor het geld” zegt in een ingewijde. “Hij vindt gewoon zo’n ‘q’ een ongelooflijk lekkere letter.”

Sneijder leidt aan een hevige vorm van ‘litterararafilie’. Oftewel is, letterlijk, zeldzame-letter-liefhebber.  “Het is een aandoening, die maar heel incidenteel voorkomt, maar heel ernstige vormen kan aannemen.” Dat zegt een psychiater die ontkent Bram Bakker te zijn. “Bram is een hele introverte man die nooit de pers zoekt, dus die kan ik niet wezen.” Het feit dat Sneijder een Cruijff-adept is, schijnt niets met voetbalvisie te maken te hebben, maar met diens naam. “Cruijff begint met een ‘C’.  Er zitten een ‘u’ een ‘ij’ en twee keer in een ‘f’ in. Tel maar na. Daar kan Van Gaal niet tegen op. Ach, dat hij getrouwd is met iemand die ‘Yolanthe’ heet zegt genoeg.”

Sneijder zou eigenlijk het liefst Quesly Xneijder hebben geheten, zegt een voetbalkenner die ontkent Johan Derksen te zijn. “Ach, in vergelijking met het wonderlijke gedrag van veel andere voetballers, is het een relatief onschuldige afwijking. Ik ga er niet over uitwijden, dat laat ik aan René en die rare Genee over, maar ik heb heel wat wonderlijkere voetbalfiguren voor mijn snor gehad. Maar als het over dit soort zaken gaat ben ik uiterst discreet. Helaas voor uw lezers.”

Wesley Sneijder wordt gemanaged door Essel Sports en zou overwogen hebben het contract op te zeggen vanwege die naam. De ‘e’ is geheel niet zeldzaam, maar de meest voorkomende letter in de Nederlandse taal. Naar verluidt zou oprichter Søren Lerby van Essel Sports hem echter hebben overgehaald te blijven door te wijzen op de ‘ø’ en de ‘y’  in zijn naam.

Veel voetbaldeskundigen twijfelen aan het bericht. “Een voetballer die opgewonden wordt van letters. Hoogst onwaarschijnlijk”, aldus één van hen. “De meeste voetballers kunnen amper lezen. Ze worden alleen opgewonden van cijfers. Vooral als er veel nullen inzitten en er een euro- of dollarteken voor staat.”

Sneijder zelf weigert commentaar te geven.

Over de auteur:
Onze Voetbalman is de voetbalspecialist van de Berichten uit de Boze Buitenwereld.
‘Onze’ is zijn voornaam. Zijn vader hield zo van voetbal dat hij zijn enige zoon het Franse woord voor ‘elf’ als voornaam meegaf. Zijn achternaam is een kwestie van ongelooflijke mazzel.

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2018/All rights reserved