Mopper-gen ontdekt bij ‘autochtone’ Nederlander

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben bij een brede studie naar erfelijkheid van Europeanen een bijzondere ontdekking gedaan. Veel Nederlanders die meer dan 10 generaties in ons land wonen hebben een gen dat mopperen en ontevredenheid stimuleert. Het gen komt in gelijke mate bij mannen en vrouwen voor en wordt elders in Europa nauwelijks gevonden. “Het is een hele plaatselijke mutatie”, zegt senior onderzoeker Gerald E. Nome.
 
De uitkomsten van de studie lijken te worden tegengesproken door een recente publicatie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het SCP meldde op 30 maart dat Nederlanders beduidend optimistischer zijn geworden. Mopperen Nederlanders dan wel echt meer van nature, vragen wij de onderzoeker? Nome moet erom lachen: “Jullie staan ruim in de top-10 van de gelukkigste en welvarendste landen van de wereld (6 en 7, red.). En 5e in de lijst met de landen met de beste gezondheidszorg van de wereld. En dan is voor het eerst in 10 jaar een meerderheid optimistisch. Neemt u me niet kwalijk, maar dat is wel enigszins hilarisch. Als jullie op al die lijstjes eerste zouden staan, zou nog de helft mopperen omdat het alleen nog maar slechter kan worden.”

De Boze Buitenwereld peilde de reacties op straat en in de politiek. Deze liepen uiteen van “waar bemoeit die eikel zich mee”, “ik maak zelf wel uit of ik mopperig of optimistisch wil zijn” tot “er komt alleen maar onzin uit Europa, dat blijkt maar weer.” Alleen premier Mark Rutte reageerde opmerkelijk positief. “Dit lijkt mij een duidelijke verdienste van dit kabinet, voortbouwend op de fundamenten die eerdere kabinetten onder mijn leiding hebben gelegd.” Van welke verdienste hier precies sprake was wilde Rutte niet nader toelichten.

Als wij genetische aanleg hebben voor mopperen, kunnen we er toch niets aan doen, vragen wij tenslotte aan Nome. “Jazeker wel. Wat minder aandacht voor meningen, wat meer voor feiten en je er bewust van zijn. Met een beetje wilskracht kunnen jullie best positief zijn. Als je maar wilt.”

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2018/All rights reserved