Nederlandse Excuses Autoriteit straft NVWA

 
De Nederlandse Excuses Autoriteit (NEA) heeft de Nederlandse Voedsel- En WarenAutoriteit verboden zich voor een periode van drie maanden nog zo te noemen. De NVWA moet in die periode als naam de ‘Nederlandse Voedsel- en WarenAmateurs gebruiken, in alle uitingen, waaronder op haar briefpapier. “Als je Autoriteit heet moet je ook autoriteit hebben en autoriteit uitstralen. Anders kun je geen Autoriteit zijn” meldt de NEA in een verklaring.
 
De directe aanleiding is het verbod dat de NVWA aan de Vegetarische Slager oplegde voor het gebruik van vleesgerelateerde namen. Termen als ‘vegetarische kipstuckjes’ en ‘volledig plantaardige tonyn’ zouden verwarrend zijn. “Mensen zijn, anders dan de NVWA zelf, niet volledig gek, hoor” stelt de NEA in haar verklaring. “Als er op een verpakking staat dat iets volledig plantaardig is en afkomstig van de Vegetarische Slager snapt de consument heus wel hoe het zit. En wie dat niet begrijpt kan altijd een beroep doen op bijscholing of terecht in de geestelijke gezondheidszorg.”
De NEA vindt dat de NVWA na eerder blunderen in onder andere de Fipronil-affaire en het Paardenvleesschandaal te vaak excuses heeft moet aanbieden. “Op een gegeven moment kunnen al die excuses niet zonder gevolg blijven. En dan grijpen wij, als echte Autoriteit, in”.
 
Inmiddels is de NVWA overigens verdachte in een klacht die is gemeld bij de Nederlandse MededingingsAutoriteit (NMA). De NVWA heeft in vervolg op alle blunders beterschap beloofd. NMA: “Beterschap is een medische term. De NVWA mag niet zo maar in die sector gaan concurreren. Daar zijn regels voor.” Het onderzoek naar deze klacht wordt naar verwachting in de loop van de volgende week afgerond.

De NVWA wil niet inhoudelijk reageren. “We zijn ontzettend bang dat we per ongeluk weer iets doms zeggen”, aldus een woordvoerder.

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2017/All rights reserved