Nieuwe kabinet verbiedt intensieve eenhoornhouderij

Uit het uitgelekte regeerakkoord van het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie blijkt dat de partijen een duidelijke stap nemen in de discussie over megastallen, grootschalige veehouderij en bijbehorende wantoestanden als stalbranden. De intensieve eenhoornhouderij is met onmiddellijke ingang overal in Nederland verboden. Dit besluit komt voor vriend en vijand, maar ook voor sprookjesschrijvers, als een grote verrassing. De reactie van betrokkenen zijn verdeeld. Waar de regeringspartijen spreken van “een duidelijk signaal”, is een woordvoerder van de Partij voor de Dieren teleurgesteld en spreekt de oppositie van “een wassen neus”.

“Wij zijn er voor alle dieren, dus we zouden er ook zijn voor eenhoorns, als die bestonden. Het zijn imaginaire beesten, mooi, uniek, elegant, maar geen realiteit”, stel de Partij voor de Dieren. “Laten we beginnen met echte dieren te beschermen. Dan kijken we daarna wel verder.” Na enige bedenktijd belt de woordvoerder ons terug: “Je kun er cynisch over doen, maar ieder verbod op intensieve veehouderij is er één en er gaat een duidelijke signaalwerking vanuit. We zijn er bij nader inzien dus toch wel blij mee.”

De oppositie spreekt van “een hele erge wassen neus. Dan gaan we de klimaatproblemen zeker oplossen door de opwarming van de aarde te verbieden. Ook al bestaat die dan juist weer wel” aldus verschillende verbolgen Tweede Kamerleden. “En de gekozen burgemeester wordt zeker gekozen door de minister van Binnenlandse Zaken en de Koning. Daar hebben ze dan zeven maanden voor nodig. Het is een aanfluiting.”
Vanuit de agrarische branchevereniging LTO Nederland  wordt eveneens afwijzend gereageerd. “Het begint met een verbod op de intensieve eenhoornhouderij. Maar voor je het weet volgt er een verbod op griffioenen, draken, feniksen, basilisken, pegasussen, weerwolven, zeemeerminnen, enzovoorts. En dan ben je als Nederland mooi je positie op de internationale fabeldierenmarkt kwijt. De economische repercussies en consequenties zullen enorm zijn.”

Boer Benno Bentveld uit Benthuizen deelt die analyse: “Straks mag je ineens geen Monsters van Loch Ness en smurfen meer houden. Je vrijheid als ondernemer wordt op een onacceptabele wijze ingeperkt. Dan moeten ze ook niet meer klagen als mijn Brabantse collega’s gaan bijklussen in de synthetische drugs. Je moet toch wat.”
Eigenaar en chef-kok Jacques van der Ei, van Uitspanning Den Eenhoorn in Kneuterveen is wél blij met de maatregel. “Zo hou je toch een beetje je exclusiviteit en dat is een competitieve sector als de horeca cruciaal.”

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2017/All rights reserved