UEFA introduceert nieuwe fruitindex

“Alle bananen zijn gelijk, maar sommige bananen zijn gelijker dan andere” is de verrassend literaire reactie van de UEFA op Bananengate. In 2015 werd Feyenoord door de UEFA vervolgd voor racisme nadat er tijdens een Europese wedstrijd een door een sponsor uitgedeelde opblaasbare banaan op het veld werd gegooid. Afgelopen woensdag werd tijdens de Champions League van PSV tegen FC Rostov in Rusland een echte banaan op het veld gegooid. De Europese voetbalbond gaat nu echter niet tot vervolging over, maar wuift verwijten weg dat dit een sterk staaltje ongelijke monniken met ongelijke kappen is. “Iedereen weet dat er bij de UEFA geen monniken werken”, aldus een woordvoerder.

Voetbalkenners stellen dat de opstelling van de UEFA net zo krom is als de gemiddelde banaan. Bovendien werden beide wedstrijden door dezelfde scheidsrechter geleid, Monsieur Turpin (Frankrijk). “Maar de UEFA is wel heel consequent in het inconsequent zijn”, bevestigt iemand die voetbalkenner is omdat hij altijd naar Voetbal Inside kijkt.
De UEFA toont zich ongevoelig voor de kritiek. “Iedereen weet dat ze in Rostov enorm racistisch zijn, dan valt één zo’n banaantje reuze mee. Bij Feyenoord zijn ze niet racistisch, maar was er een hele grote banaan. Dan is er duidelijk wie zich misdraagt.” Dat ze bij Feyenoord niet racistisch zijn bevestigt harde kern-supporter Joop ‘Grote Kale’ Knikker. “Als Dirkie Kuyt uit Afrika kwam was hij ook een held. En Gio heeft ook geen blond haar en blauwe ogen. Het interesseert onze gene ene moer welk kleurtje die jongens hebben, als ze maar de poten uit hullie donder rennen en een Feyenoord-hart hebben. De enigen die we hier discrimineren zijn luie flikkers en Amsterdammers. Behalve Vermeer en Rinus Israel. Dat zijn goeie jongens.”

De UEFA overweegt een nieuw systeem voor fruitbeoordeling in te voeren, de zogeheten BFI (Beledigende Fruit Index). “Ieder land krijgt drie eigen fruitsoorten toegewezen die beledigend, discriminerend of racistisch zijn. Als er minstens twee op het veld liggen gaan we over tot vervolging. Wie met fruit van een ander land gooit wordt streng gestraft.” De woordvoerder ziet veel voordelen in het systeem. “Het scheelt ons een boel administratief gedoe en discussie. Het is ook heel praktisch voor de fans. We wijzen aan elke combinatie van twee  fruitsoorten een eigen betekenis toe: racistisch, homofoob of ‘iets anders naar keuze’. Aan die laatste categorie mogen landen zelf een betekenis geven. Fans kunnen zo exact aangeven welke boodschap ze precies willen uitdragen.”
De UEFA is alleen nog aan het uitzoeken of er wel voldoende verschillende fruitsoorten in de wereld zijn om het systeem mogelijk te maken: “Maar we denken van wel.” De banaan krijgt een geheel eigen functie. Het wordt een signaal dat spelers wat energieker moeten zijn en incidenteel een steuntje in de rug voor een speler die hongerig oogt.

KNVB-voorzitter en UEFA-bestuurder Michael van Praag zet voor Nederland in op vruchten als de Ramboetan, de Akebia quinata (schijnaugurk) en Salak (slangenvrucht). “Die zijn lastig verkrijgbaar en dat vermindert voor Nederlandse clubs de kans op incidenten”, zegt van Praag. De ‘vrije-keuzecombinatie’ van fruit wil Van Praag “reserveren voor ‘HiHa Hondelul’. Een mooie vaderlandse traditie richting scheidsrechters.”
De Wageningen University, gespecialiseerd in landbouw en gewassen, ontwikkeld alvast een cursus voor scheidsrechters en grensrechters (assistenten) en vierde en vijfde mannen, zodat deze straks in staat zijn de fruitsoorten goed te onderscheiden.

Onze Voetbalman is de voetbalspecialist van de Berichten uit de Boze Buitenwereld.
‘Onze’ is zijn voornaam. Zijn vader hield zo van voetbal dat hij zijn enige zoon het Franse woord voor ‘elf’ als voornaam meegaf. Zijn achternaam is een kwestie van ongelooflijke mazzel.

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2016/All rights reserved