Illegale wolf moet terug naar Turkije

De hondachtige die eerder deze maand in de buurt van Beuningen (Gelderland) werd waargenomen blijk inderdaad een wolf te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Alterra aan DNA in de uitwerpselen van het dier. Wij deden een schokkende ontdekking: dit beest is illegaal ons land binnengekomen!

 Anders dan de wolf die een jaar geleden -vermoedelijk door een Pool met een bijzonder gevoel voor humor- dood in de Flevopolder is neergelegd, is de ‘Beuningse wolf’ zelfstandig vanuit Duitsland de grens overgestoken. “Wij hebben bezwaar tegen de term ‘Beuningse wolf'”, laat een lokale actiegroep weten. “Hij is hier waargenomen, maar daardoor is hij nog niet ‘Beunings’ en hoort hij nog niet hier. Als Ajax tegen Feyenoord speelt in de Kuip is Davy Klaassen daarmee ook nog geen Rotterdamse voetballer.”
Hij heeft een punt.

Een woordvoerder van het onderzoeksbureau bevestigt dat de wolf feitelijk een vreemde is. “De wolf is al ruim honderd jaar uitgestorven en niet meer waargenomen in ons land, behalve in dierentuinen en sprookjes” zegt Roel van der Wulf, van Alterra. “Dan kun je hem moeilijk inheems noemen. Dit is een exoot.” Wolven komen sinds ongeveer 2000 weer in Duitsland voor. Ook dat land zijn zij vermoedelijk illegaal binnengekomen, bevestigen gespecialiseerde asielbiologen. Van der Wulf onderschrijft dat. “DNA-onderzoek maakt het voor 99,79% zeker dat de voorouders van deze wolf hoogstens drie generaties terug nog in Azië leefden.” Asielbiologen, die wegens de gevoeligheid van de materie niet bij naam genoemd willen worden, bevestigen dat de betreffende wolven “vermoedelijk via Turkije, Griekenland en de Balkan naar deze contreien zijn gekomen”.
Een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken, vreemd genoeg nog steeds verantwoordelijk voor Natuurbeheer, laat er geen misverstand over bestaan wat er gebeurt als de wolf weer gesignaleerd wordt. “Wij hebben contact gehad met staatssecretaris Dijkhof en constateren dat slechts één conclusie mogelijk is. De wolf zal worden opgepakt en er zal worden gecontroleerd of hij of zij beschikt over geldige papieren, een verblijfsvergunning, een status of een paspoort. Zo niet, dan gaat hij terug. Zo hebben we dat afgesproken. Wie via Turkije illegaal Europa binnenkomt wordt naar dat land teruggestuurd. We kunnen op die regel geen uitzonderingen maken.”

De Dierenbescherming heeft bij wijze van voorzorg alvast een Pro Deo Dierenadvocaat aan de Beuningse wolf -excuses-, eh, de in Beuningen waargenomen wolf toegewezen. “Op verschillende plekken in Nederland zijn boerderijen met zeven geitjes. Die mogen allemaal wel zo maar in Nederland blijven, terwijl ik betwijfel of die over de juiste papieren beschikken. Klassejustitie is het”, aldus advocaat Grads Raadsman. Hij geeft aan een eventuele uitzettingsprocedure met vertrouwen tegemoet te zien.

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2016/All rights reserved