Varkens klagen Angry Birds aan

Hele boze vogel
Boze vogel

De Nederlandse Vereniging ter Bevordering van de Belangen van Varkens en Zwijnen (NVBBVZ) heeft een proces aangespannen tegen Rovio, het Finse softwarebedrijf dat het computerspelletje Angry Birds op de markt brengt. In het immens populaire spel probeert een zwerm vogels van zeer divers pluimage de eieren terug te krijgen die door een groep varkens zijn gestolen. Zij doen dit door allerhande constructies en gebouwen te bestormen waarin de groene varkens zich verschanst hebben.

“Ho, ho”, werpt Karel Staart, woordvoerder van de NVBBVZ tegen. ” Gestolen? Zouden hebben gestolen, bedoelt u. Hebt u het filmpje in dat spel wel eens goed bekeken? Onscherp, vaag en duidelijk gemanipuleerd. Dat noem ik geen bewijsmateriaal.” Staart heeft geen goed woord over voor Rovio, maar ook niet voor ‘die zogeheten Angry Birds’ zelf. “Men besmeurt op een verschrikkelijk wijze de reputatie van varkens overal in de wereld. Je zou die aanval overigens als indirecte steun voor IS kunnen beschouwen. Die hebben ook iets tegen varkens. Ik sluit niet uit dat er banden zijn.” Cultureel en in gedrag zijn die er zeker aldus Staart. “Excessief en eenzijdig geweld zonder enige wettelijke of juridische basis. Het recht in eigen hand nemen. En het gaat maar door. Mijn cliënten hebben die eieren al lang teruggegeven en dat terwijl ze ze überhaupt niet gestolen hadden. Het is een schande.”
Rovio heeft overigens onmiddellijk een tegenclaim ingediend wegens het wederrechtelijk gebruik van de term ‘Angry Birds’. “Daar mag die mijnheer Karel Staart niet zo maar gebruik van maken”, aldus Lasse Älyniekka van het Finse bedrijf. “‘Angry Birds’, ‘Bad Piggies’ enzovoorts zijn allemaal gedeponeerde merknamen. Het is een grove schending van ons copyright. Mij lijkt dit een typisch gevalletje ‘de pot verwijt de ketel’. Roepen dat een bedrijf en zijn karakters iets illegaals doen, terwijl je je zelf niet aan de wet houdt.”

Zeer te spreken is de NVBBVZ over de activiteiten van de Stichting Lekker Dier, die voor de belangen van varkens opkomt. “We leken op de goede weg te zijn”, stelt Staart. “Maar tegen dit soort vuige propaganda is natuurlijk geen kruid gewassen. Zelf de steun van zo’n gerenommeerde club die ondersteunt wordt door kopstukken als Youp van ‘t Hek is niet voldoende om hier weerstand aan te bieden. Dan blijft er niet anders over dan juridische stappen nemen.”
Staart geeft aan dat de negatieve effecten van ‘de Finse lastercampagne’, zoals hij het spel, de vogels en de makers consequent noemt, nog generaties voelbaar zal zijn. “Uit onderzoek dat wij hebben laten uitvoeren blijkt dat 67% van de Nederlanders onder de 16 denkt dat varkens groen zijn en slechts bestaan uit een grinnikende ronde kop zonder poten. Schokkende cijfers. Er is nu een film, er is merchandise. Dat blijft allemaal nog jaren, nee decennia, bestaan. En de ouderen, die nog zijn opgegroeid met de wolf en de drie biggetjes en dus weten dat varkens geen daders maar slachtoffers zijn, worden steeds ouder en sterven op enig moment uit. De goede naam van varkens en zwijnen is hiermee voor generaties besmeurd.”
“Kijk”, besluit Staart, “U hoort mij niet pleiten voor overdreven politieke correctheid. Ook varkens doen heus wel eens iets verkeerd. Maar hier wordt een grens overschreden en dat kunnen wij ons niet rustig achterover leunend laten welgevallen.”

De zaak komt volgende maand voor de rechter, maar het is nog onduidelijk op welke termijn en uitspraak te verwachten is. Nog los van alle beroeps- en bezwaarmogelijkheden waar de wederzijdse partijen gezien hun compromisloze opstellingen ongetwijfeld gebruik van zullen maken.
Deskundigen verwachten dan ook dat het uiteindelijk zal uitdraaien op een jarenlang slepend internationaal juridisch gevecht, vergelijkbaar met dat tussen Apple en Samsung.
Karel Staart heeft overigens aangekondigd dat de NVBBVZ nog laat onderzoeken of Rovio in Ierland wel genoeg belasting heeft betaald.

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2016/All rights reserved