Startup presenteert ‘Russisch Roulette Wafelijzer’

Startup Explosive Experiences BV  is een crowdfunding-actie gestart voor de ‘Russian Roulette Wafflebaker 007’, codenaam RR007.  Het is de ultieme gadget voor thrillseekers die blasé dreigen te worden en op zoek zijn naar échte spanning, zegt het bedrijf. Een rapportage over een explosief product met giftige trekjes,

Het is een beetje een hype: op zoek naar spanning voor de adrenalinekick. “Maar op een gegeven moment ben je wel klaar met standaarddingen als paragliden van de Eiffeltoren, bungeejumping vanuit een Boeing 747 of skiën van de piramide van Gizeh” zegt Bas van Boemhoven, één van de twee oprichters van Explosive Experiences. “Daar zit onze doelgroep, de mensen die iets echt nieuws, echt spannends willen.” Hun inspiratie deden van Boemhoven en zakenpartner Jelle de Bom op aan het ontbijt in een motel tijdens een ICT-congres dat ze beiden bezochten. “Er stond een wafelbakappraat met een automatische timer”, legt De Bom uit. “We keken elkaar aan en, kaboem, tegelijk hetzelfde idee. Magisch.”

Het principe van de ‘Russian Roulette Wafflebaker 007’ is simpel. Als het apparaat start telt de timer terug van 3 minuten naar 0. Er wordt beslag meegeleverd met vergif dat na 2 minuut 50 verhitting zijn kracht verliest. Als het wafelijzer echter niet op tijd geopend wordt, dus voor de klok bij 0 is, explodeert het. “Echt spannend” gniffelt van Boemhoven, “te vroeg open betekent een giftige wafel, te laat een explosie.” Stiekem de RR007 vroegtijdig uitzetten en de wafel niet op eten is geen optie. “We hebben mechanismes ingebouwd om dat te voorkomen. Maar we zeggen niet wat, want het moet wel spannend blijven.”
De aanduiding 007 in RR007 verwijst naar James bond. “Die zet ook altijd iets met van die rode getallen erop dat dreigt te exploderen of de hele wereld te vernietigen op het allerlaatste moment uit”, zegt van Boemhoven. “Het leek ons wel toepasselijk.” De jeugdvrienden -“we kennen elkaar uit de zandbak”- hebben hoge verwachtingen van het product. “Maar we gaan geen flauwe grappen over explosieve verkopen maken.”

Het Ministerie van Economische Zaken laat weten de ontwikkeling van de RR007 toe te juichen. “Prima exportproduct en we steunen graag startups.” Het Ministerie van Justitie en Veiligheid had oorspronkelijk bezwaren. “Maar we hebben ze uitgelegd dat je bijvoorbeeld teruggekeerde Syrië-gangers zo’n ding cadeau kunt doen. Nu hebben ze het in heroverweging.”
Van Boemhoven en de Bom hopen dat de RR007 voor Sinterklaas 2017 in de winkel ligt. Er is ook veel belangstelling uit de Verenigde Staten. Groepen militante patriotten spreken over ‘the ultimate survavilist breakfast’. “Nou vooruit”, zegt de Bom tot slot, “omdat u zo aandringt toch een woordgrap: we verwachten dat het een knaller wordt.”

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2016/All rights reserved