Sprookje van Grimm teruggevonden: De mythe van de elite

Literatuurwetenschappers hebben in de bibliotheek van de Universiteit van Cottbus (voormalig Oost-Duitsland) een bijzondere ontdekking gedaan. Zij hebben het manuscript teruggevonden van een onbekend sprookje van de gebroeders Grimm. De oorspronkelijke titel is ‘Die unglaubliche Geschichte des Jungens auf der Suche nach Volk und Elite’.  Binnenkort verschijnt het in het Nederlands onder de titel ‘De mythe van de elite’, in een vertaling van Herman Koch.

Literatuurwetenschapper Grebus van der Pluijm (RUG Groningen) is dolenthousiast over de vondst. “Het is een zedenschets die een onverwacht actueel commentaar levert op de verhouding tussen het volk en de elite. De titel is een wat vrije vertaling, maar doet de inhoud van het verhaal volledig recht. Het is werkelijk een pareltje van een pareltje.”

‘De mythe van de elite’ vertelt het verhaal van Ulbrecht, een 15-jarige jongen uit een imaginaire middelgrote stad. Hij gaat op verzoek van de Koning op zoek naar het volk en de elite. De Koning wil beide graag raadplegen, voor hij een belangrijk besluit neemt  over de toekomst van zijn land. Hij kiest voor Ulbrecht omdat de jongen oud genoeg is voor het avontuur, maar jong genoeg om onbevooroordeeld op pad te gaan. Na een lange tocht die verwantschap vertoont met de Odyssee en waarin hij de meest wonderlijke figuren tegenkomt, concludeert Ulbrecht dat het volk en de elite niet bestaan. Wel ontdekt hij een enorme kloof met draken. Die dreigen doorlopend vuur te spuwen, maar doen dat nooit. In werkelijkheid scheiden zijn een enorm smerige geur af, die mensen achterdochtig blijkt te maken en tegen elkaar opzet. Ulbrecht probeert de draken te verslaan, maar ontdekt dat het onmogelijk is ze te doden. Onverrichterzake keert hij terug om verslag te doen aan de Koning. Deze geeft hem zijn dochter ten huwelijk, als dank voor zijn inzet. Die moet beloond worden, vindt de Koning, en bovendien horen sprookjes goed af te lopen. Ulbrecht weigert, omdat hij tegen gedwongen huwelijken is. De Koning hakt vervolgens op basis van een eigen afweging de knoop door.

Van der Pluijm is bezig samen met socioloog Marinus Adelbrecht een essay over  de ‘Mythe van de elite’ te schrijven. “Het is bijna een voorspelling van de moderne samenleving van de 21e Eeuw”, constateert hij vol bewondering. “Iedereen spreekt over ‘het volk’ en ‘de elite’ maar die blijken niet te bestaan. Er is wel een kloof, maar dat is niet de kloof tussen volk en elite. Maar een kloof bevolkt door draken die verdeeldheid zaaien. Een parabel op de rol van sommige media en politici in de huidige tijd. Het heeft een verpletterende indruk op me gemaakt.”

‘De mythe van de elite’ verschijnt als ‘Bonus Boekenweekgeschenk’ in een gelimiteerde oplage van 10.000 exemplaren en bundelt de vertaling van Koch met het essay van Van der Pluijm en Adelbrecht. 5.000 exemplaren worden gegeven aan mensen die voor meer dan € 100 aan boeken kopen. De andere 5.000 exemplaren worden gratis uitgedeeld in achterstandswijken. “Zo bereiken we de elite én het volk. Als die tenminste bestaan. Mooier kan niet”, aldus een dolenthousiaste Grebus van der Pluijm, die de uitgave “het mooiste boek in mijn leven” noemt.

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2016/All rights reserved