Kameel genetisch zeer nauw verwant aan mens

Wetenschappers van de University of Oakland hebben als eerste het volledige genoom van de kamelen in kaart gebracht. Zij deden een verbazingwekkende ontdekking. “De mens deelt een aantal genetische kenmerken met de kameel, die verder in het dierenrijk niet voorkomen. Ook niet bij primaten” zegt prof. Constant van der Bult. Hij is van Nederlandse afkomst maar werkt sinds 1998 in Oakland als genetisch bioloog. De betreffende genen blijken vooral een rol te spelen bij het aanleggen van het brein en neurale netwerken in de baarmoeder.

“Bij intelligente dieren denken wij primair aan dolfijnen, olifanten en mensapen. Of anders aan ratten, varkens, octopussen of papegaaien. Ten onrechte. De kameel moet nu vrijwel zeker aan dit rijtje worden toegevoegd. Aan de buitenkant zie je het niet. Kamelen en dromedarissen, het geldt voor beide soorten, kunnen zeer bedachtzaam kijken. Er gaat zonder dat wij dat merken dan ongetwijfeld veel in hen om. Stille wateren hebben diepe gronden, zegt het spreekwoord niet voor niets.”
De vraag is waarom het DNA van kamelen niet eerder is ontrafeld. “Geen idee. Het is er denk ik gewoon nog nooit van gekomen”, zegt Van der Bult, “maar ik ben blij dat we het nu wel gedaan hebben. Dit is een spectaculair resultaat.”

Op sociale media is onmiddellijk een polemiek ontstaan. “Mens en kameel nauw verwant. Blijkbaar zijn het tóch geen geitenneukers. Of niet alleen, tenminste. Het kan eenzaam worden in de woestijn als nomade”, aldus @EchteHollandseJantje. Anderen verwijzen daarentegen naar de Derde Kruistocht (1189-1192). Een Teutoonse ridder zou toen hebben gezegd dat “hij het nog eerder zou doen met een kameel, dan met zo’n vrouwelijke barbaar gekleed in een tent.” En vervolgens de daad -in dit geval letterlijk- bij het woord gevoegd hebben.

“Dit is allemaal een beetje voorbarig”,  reageert Van der Bult. “Het is zeer de vraag of mensen en kamelen zich gezamenlijk kunnen voortplanten. En naar het ontstaan van de overeenkomsten moeten we nog nader onderzoek doen.”
Van der Bult vindt de discussie vooral onnodig polariserend: “Laten we een voorbeeld nemen aan de kameel. Die is met heel weinig tevreden en overleeft zonder mopperen in moeilijke omstandigheden. En kamelen voeren geen oorlog, maken zelden ruzie, bespioneren elkaar niet en plegen geen aanslagen. Konden we dat maar van alle diersoorten zeggen.”

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2016/All rights reserved