Cie. Gelijke Behandeling onderzoekt klacht over EK Vrouwen

De Cie. Gelijke Behandeling heeft uit een onverwachte hoek een klacht gekregen over het EK Voetbal voor Vrouwen. De manier waarop de media omgaan met het toernooi “gaat helemaal nergens over”, meldt TV-persoonlijkheid en voetbalanalist René van der Gijp. “Dat mijn vriend met de snor (Johan Derksen, red.) ineens een pleitbezorger van vrouwenvoetbal is, is natuurlijk vooral een hormoondingetje. Ja toch? Het ziet er heel decoratief uit, maar met voetbal heb ‘t natuurlijk niet zoveel te maken. Maar als je net doet alsof je het heel serieus neemt, dan moet je ook écht doen of je het serieus neemt.”

De Commissie neemt de klacht heel serieus, ook al “is die enigszins onorthodox geformuleerd”. Van der Gijp: “Bij de voor- en de nabeschouwing zitten er alleen maar wijven aan tafel. Scheidsrechters en grensrechters: alleen maar vrouwen. De verslaggevers op het veld net zo. Dat is toch raar? Er zijn ook heus wel een paar mannen die verstand van voetbal hebben, hoor. Bij de WK zwemmen zit er ook een vent over die vrouwen te ouwehoeren, man. Bij de nabeschouwing van de Tour, hoe heet die onzin, de Avondetappe, daar zaten soms toch gewoon ook vrouwen bij? Niet dan? Dit jaar was zelfs die scharrel van Rick Nieman er, Sacha de Boer. Die van het Journaal, vroeger. Die ziet nauwelijks het verschil tussen een driewieler en een racefiets, maar die zit daar wel gewoon aan tafel mee te lullen. Zo hoort dat toch?”

Maar er is meer. Van der Gijp: “Ze laten alleen de wedstrijden van ‘onze leeuwinnen’ live zien. Als je zo nodig politiek correct wil doen, klopt dat toch niet, joh?  Bij een WK van de mannen laten ze alles zien. Zelfs San Marino-Liechtenstein, live met twee uur voorbeschouwing en twee uur nabeschouwing. Engeland heeft vorige week met 6-0 van Schotland gewonnen. Ik kon er zelfs nergens een samenvatting van vinden. Kijk van mij hoeft het allemaal niet, maar als je toch doet alsof het ertoe doet, moet je wel een beetje behoorlijk toneel spelen. Vind ik dan, hè.”

De Commissie wil half september een uitspraak doen. “Het is zomer en we behandelen commissieleden die op vakantie zijn gelijk als diegenen die gewoon doorwerken. Anders krijgen we klachten, dat spreekt.”
Van der Gijp, tot slot. “Benieuwd wat die Commissie ervan vindt. En Johan is natuurlijk zo enthousiast omdat die graag live wil zien hoe die meiden shirtjes gaan ruilen, ha, ha, ha, ha …”

Over de auteur:
Onze Voetbalman is de voetbalspecialist van de Berichten uit de Boze Buitenwereld.
‘Onze’ is zijn voornaam. Zijn vader hield zo van voetbal dat hij zijn enige zoon het Franse woord voor ‘elf’ als voornaam meegaf. Zijn achternaam is een kwestie van ongelooflijke mazzel.

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2017/All rights reserved