NVWA waarschuwt nu ook voor paaseitjes

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor paaseieren met een percentage cacaopoeder en cacaoboter dat ver boven de wettelijke minimumnorm uitstijgt. “We hebben deze informatie al sinds januari. Het is volstrekt ongevaarlijk en echt heel lekker, maar om te voorkomen dat er weer gezeik komt, melden we het nu toch maar. Het is komkommertijd. En het gaat om chocola, dus voor je het weet gaan die Belgen zich er weer mee bemoeien.”
 
Voedseldeskundigen geven aan dat de eieren weldegelijk gevaarlijk kunnen zijn. “Consumenten kunnen enorm schrikken als paaseitjes plotseling écht naar chocola smaken. Mensen die licht allergisch zijn voor cacao en de eitjes eten omdat ze denken dat het geen kwaad kan, omdat dat er niet inzit, kunnen er best een beetje ziek van worden. Maar goed: de risico’s zijn zeer beperkt. Vrijwel afwezig, eigenlijk. Laat ik zeggen: nihil.”

De verdachte paaseieren bevatten niet alleen onwaarschijnlijk veel cacao, die cacao is ook nog eens biologisch geteeld en afkomstig van Fair Trade-boeren. De NVWA: “Zo fatsoenlijk en correct, dat moet wel dubieus zijn. Daarom hebben we aan de bel getrokken.” Tegelijk ontkent de NVWA waarschuwingen te hebben ontvangen van de Belgische overheid voor aardbeienjam met een ongebruikelijk hoog gehalte aan vollegrondsaardbeien.“Daarover is mij niets bekend. Maar ik heb vandaag mijn mail nog niet bekeken. Dus vraagt u dat morgen nog eens.”

De situatie rond de paaseieren wordt door de NVWA scherp gemonitord. “Voor je het weet worden ze omgesmolten tot chocoladeletters en dan willen we het publiek tijdig kunnen waarschuwen.”

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2017/All rights reserved