Varkenssector staakt experimenten met Mega-BBQ’s

De Nederlandse Vereniging voor het Houden van Varkens (NVHV) heeft vandaag bekend gemaakt dat het experimentele programma met ‘Mega-BBQ’s’ wordt stopgezet. Woordvoerder Cor ‘Knor’ van der Zeug: “We hebben geprobeerd 20.000 en later 7.000 varkens tegelijk te bereiden. Maar we lopen tegen een aantal hardnekkige technische problemen aan die we op dit moment nog niet kunnen oplossen.  Zo lang we dat varkentje niet gewassen hebben zou het als een tang op een varken slaan door te gaan.”
 
De verwijten en kritiek dat het niet om mega-bbq’s maar om stalbranden zou gaan ontkent Van Zeug met klem. “Dat zijn zielige pogingen van bomenknuffelaars en andere vegetariërs om ons in een kwaad daglicht te stellen. Ze protesteren gewoon principieel tegen alle innovaties in onze sector. Die mensen én de media zijn zo dom als het achtereind van een varken. Nou ja, varkens zijn slimme dieren. Waarschijnlijk zijn ze nog veel dommer.”

Het belangrijkste probleem is de logistiek, legt ‘Knor’ uit. “Als je 10.000 varkens tegelijk barbecuet, lukt het simpelweg niet om al die stukjes vlees  op tijd bij de consument te krijgen.” In theorie haal je de tussenhandel er tussenuit, legt hij uit, en iets meer marge is in een concurrerende markt waar de prijzen onder druk staan heel belangrijk. Maar dan moet je het proces wel op orde hebben. Overigens geeft hij toe dat ook wel wat problemen met de huisvesting zijn: “De stallen gaan er een beetje vies van ruiken en we krijgen wat klachten van stankoverlast uit de buurt.” Meer nog dan anders, voegt hij er aan toe.

Van der Zeug besluit. “Het is jammer dat dit soort vernieuwende ideeën toch een beetje parels voor de zwijnen zijn. Het lijkt wel of de media en de lobbyisten het niet wíllen begrijpen. Maar we blijven proberen die technische problemen op te lossen. De kippensector zit ons op de hielen en je wilt natuurlijk zo’n nieuwe markt als eerste veroveren. Al sluit ik niet uit dat het bij de kippen wél gewoon om stalbranden gaat.”

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2017/All rights reserved