Jelle (6) lost Zwarte Pieten-probleem op

Wit-Zwarte PietJelle de Zwart (6) uit Appingedam heeft het Zwarte Pieten-probleem opgelost. “Opa heeft gezegd dat grote mensen ruzie maken over Zwarte Piet”, schrijft Jelle in een brief aan Berichten uit de Boze Buitenwereld. “Dat vind ik stom want Zwarte Piet is lief en je moet helemaal geen ruzie maken want daar wordt je altijd verdrietig van.” Jelle legt in de brief uit: “Mama helpt met schrijven. Dat kan ik zelf nog niet. Maar nadenken wel. Dat is helemaal niet zo moeilijk. De juf zegt altijd dat ik heel slim ben. Net als Leesa.”

Leesa White is het vriendinnetje van Jelle, waarmee hij in de zandbak speelde, toen hij zijn idee kreeg. “Leesa’s papa en mama woonden eerst in een ander land, maar nu zijn ze hier”, beschrijft Jelle’s brief de situatie. “En Leesa is zwart en heel lief. Ik vind het stom om ruzie te maken en helemaal over iemand zijn kleur.”
Jelle’s oplossing is even simpel als geniaal. Zijn voorstel is Pieten voortaan te schminken als het ‘Yin & Yang-teken’. “Opa zegt dat sommige mensen niet willen dat Piet zwart is. Maar andere mensen willen niet dat hij wit is. Dan is het eerlijk dat Piet voor de helft wit en voor de andere helft zwart is. Leesa heeft bedacht dat we hem dan Zwart-witte Piet kunnen noemen. Dat vind ik heel slim van haar en ze is trouwens heel lief. Zij heeft me ook het plaatje laten zien waardoor ik het idee kreeg. Heel grappig met twee helften en twee balletjes die op ogen lijken en lijntjes met zo’n bocht en zwart en wit. En Zwart-Witte Piet mag van mij ook een meisje zijn. Net als Leesa.”

Deskundigen uit beide kampen hebben verheugd gereageerd. ‘Vreemd dat we dit niet veel eerder bedacht zelf bedacht hebben’ is de algemene teneur. “Knap verzonnen hoor, voor zo’n bleekscheetje” zegt Quinsy Gario (32), die niet anoniem wil blijven. Iemand uit het ‘Pro-Zwarte-Pieten-Kamp (59), “noem mij maar Japie Kogelbrief” vindt het ook “nog niet eens zo’n heel debiele gedachte. Want dan blijft Zwarte Piet voor de helft zwart. Valt me niet tegen van zo’n rukkleuter met een negervriendinnetje.”
Ook verschillende politici hebben verheugd gereageerd. “Een kansrijk idee”, zegt Alexander (50) die verder eveneens anoniem wil blijven. “Het is nogal een heikele kwestie en de verkiezingen komen eraan, vandaar.” Marianne (44) zegt: “Er zijn ook witte muizen en zwarte muizen en witte honden en zwarte honden en nog veel meer dieren in verschillende kleuren. En die zijn allemaal belangrijk en evenwaardig.” Zij vindt wel dat Zwart-Witte Piet (m/v) vegetariër moet zijn.
De regering en de regeringspartijen gaven nog geen commentaar. Het CDA (36) had het te druk met uit te zoeken welk Tweede Kamerlid voornemens is na zijn of haar aftreden euthanasie te plegen, zodat de betreffende dissidenten uit de fractie kunnen worden gezet.
Andere partijen hebben we niet benaderd, want ook redacteuren van Berichten uit de Boze Buitenwereld moeten hun beperkingen kennen en je kunt nu eenmaal niet iedereen aan het woord laten.

Het meest opmerkelijk is wellicht de laatste alinea van Jelle’s brief. “Ruzie maken is altijd stom”, schrijft hij, “maar helemaal als er dingen zijn die veel erger zijn. Er is best wel veel oorlog en dat is erg en sommige mensen en kinderen hebben best veel honger en de wereld wordt best een beetje te warm en dat moet niet want dan gaan de ijsberen dood en dat is zielig. Dus kunnen we beter daarover nadenken en geen ruzie maken. Want dat is stom.”

De jeugd, waarde lezer, zo blijkt maar weer eens, heeft de toekomst. Dus laten we voorzichtig zijn met de toekomst, zodat die er nog is als de jeugd hem nodig heeft.

© Berichten uit de Boze Buitenwereld 2016/All rights reserved